Trobada d'Escoltes i Guies de Catalunya a Santa Maria de Martorelles

Aquest cap de setmana, 30-31 de maig 2009, als terrenys d'acampada de Can Girona, el municipi de Santa Maria de Martorelles, s'ha celebrat la primera JAMbarretina, una trobada d'escoltes i guies de Catalunya.

El centenar de participants provenien de diferents agrupaments de Catalunya que han decidit fer els seus campaments d'estiu a l'estranger, concretament a Bèlgica, Islàndia i Suïssa.

Organitzada per la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG) l'objectiu de la trobada era oferir idees, eines i coneixements a aquests joves per la preparació dels seus campaments.
Durant la tarda de dissabte, es van fer tallers de diferents temàtiques relacionades amb el fet de viatjar, com la interculturalitat, la comunicació i aspectes logístics, així com d'altres més adreçats a la representació del país, com danses tradicionals i castells.

Seguint la dita pròpia del moviment escolta i guia, “deixem el món millor que l'hem trobat”, l'activitat principal de diumenge ha consistit en fer una acció d'incidència amb l'entorn. El grup ha participat a una xerrada sobre prevenció d'incendis a càrrec de voluntaris de Protecció Civil de Sant Fost de Campsentelles i els Bombers de la Generalitat de Catalunya. Tot seguit s'ha recuperat la Font de Can Piera que havia quedat recoberta de vegetació per els anys que portava sense rajar aigua. Aquest feina ha permès que la Font de Can Piera pugui tornar a ser un lloc on parar i descansar per els joves que estan allotjats a Can Girona i el municipi.

L'escoltisme i el guiatge és un moviment arrelat a Catalunya, amb més de 200 agrupaments escampats arreu del país que forma part del moviment de joves més gran del món present a gairebé tots els països amb més de 38 milions de membres. El fet de participar a trobades internacionals d'escoltisme i guiatge és una oportunitat per els joves de conviure amb nois i noies de diferents cultures i contextos socials diversos, tot fent activitats basades en una proposta pedagògica que fomenta l'esperit crític i l'educació per la pau.


La Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge és l'entitat territorial que aplega l'escoltisme i el guiatge que es fan a Catalunya. Es tracta d'un moviment educatiu d'infants i joves que, des del voluntariat i basat en uns principis fonamentals i una metodologia pròpia, s'orienta a educar les persones en els valors de la llibertat, el respecte, la responsabilitat, el compromís i la solidaritat. A casa nostra s'hi acullen uns 20.000 infants i joves. La FCEG és la via de representació de l'escoltisme i el guiatge catalans a nivell mundial i és reconeguda com a organització nacional escolta.