TROBADA DE FORMACIÓ 2008


Escoltes Catalans, celebrarà el proper cap de setmana de l’1 I 2 de març la seva tercera Trobada de Formació a Caldes de Montbui (Vallès Oriental). Aquesta activitat es va realitzar per primer cop l’any 2006 amb la voluntat d’esdevenir una espai per treballar amb els i les caps d’Escoltes Catalans qüestions molt presents en el dia a dia de la seva tasca educativa. En aquestes jornades s’intentarà trobar respostes a alguns dels reptes que planteja la societat actual, aprofitant que els agrupaments ofereixen espais i eines molt adequades per abordar aquests problemes.


La Trobada de Formació 2008 estarà centrada en 4 grans eixos: l’aprenentatge servei, com treballar la interculturalitat, la memòria històrica i l’educació per la Pau. Són moltes i diverses les propostes d´aprenentatge servei, activitats complexes que integren el servei a la comunitat amb l´aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. L´aprenentatge servei és doncs, un projecte educatiu amb utilitat social. En aquest sentit, el taller es vol convertir en un espai per conèixer experiències en aquesta línia i obrir un espai de reflexió envers les possibilitats pedagògiques que ofereix la proposta.Respecte la interculturalitat, es treballarà a partir de la nova publicació d’Escoltes Catalans sobre Interculturalitat on s’hi troben una pila de recursos per a poder treballar amb totes les unitats. Es tracta de participar en la construcció d’un cau intercultural, ja que es tracta de la nostra realitat social i és important treballar-la.Pel que fa a la memòria històrica es treballarà per comprendre el valor educatiu com a fonament d’una convivència entre els pobles basada en la democràcia i la Pau.


La dinamització d’aquesta sessió anirà a càrrec dels autord del llibre sobre memòria històrica de la col·lecció Tambali. Ver la cultura de pau es treballarà sobre les diferents dimensions de la Pau i altres conceptes com la noviolència. A més a més, el taller, serà un espai on posar en pràctica alguns dels recursos i de les dinàmiques que proporciona el llibre sobre Pau de la publicació Tambali d’Escoltes Catalans. Sota el lema Domingueros o escoltes? Es tractarà sobre el desenvolupament d’activitats en l’entorn natural, ja que és una característica del mètode educatiu d’Escoltes Catalans que cal potenciar amb força. També hi haurà una Jornada d’Intercanvi d’activitats, una estona per compartir experiències, per participar, per gaudir i ,sobretot, per aprendre dels altres.


A més a més es comptarà amb la presència del Grup Ecologista del nucli antic de Barcelona que farà una exposició i demostració pràctica de com utilitzar les cuines solars per fer campamets sostenibles. Aquesta serà la primera d´una sèrie de xerrades que es faran al llarg de 2008.